המלחמה על הצדק החלה

השבוע התכנסה ועדת הגבולות בראשות גבי מימון, אותה הקים שר הפנים, אריה דרעי, לדיון ראשוני בנושא צדק חלוקתי מהכנסות נתב"ג. פורום ראשי הרשויות של עוטף נתב"ג: "250 אלף תושבי עוטף נתב"ג הפסידו מאות מיליוני שקלים לאורך השנים רק בגלל הקרבה לנתב"ג, זאת בזמן שהרשות מרוויחה עוד ועוד כספים על חשבון התושבים שלנו. המאבק שלנו לצדק חלוקתי הוא על הרווחים העצומים שיש לרשות שדות התעופה מידי שנה. אחרי שהם מחלקים את השכר לעובדים, אחרי שהם משקיעים את כל השקעות הפיתוח, עדיין נשארים כמיליארד שקלים בקופה. הגיע הזמן לצדק. שר האוצר משה כחלון ושר הפנים אריה דרעי הביעו עמדה נחרצת לגבי רצונם לסייע לחלשים ולגרום לצדק חלוקתי כולל במדינת ישראל, ו-250,000 תושבי רשויות עוטף נתב״ג מחזקים את ידיהם"
4/12/2017 11:00
המלחמה על הצדק החלה

לאחר שנדחתה השביתה שתוכננה בנתב"ג לסופ"ש החולף עקב התערבותו של שר האוצר, משה כחלון ופנייתו  ליו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה, פנחס עידן, השבוע התכנסה ועדת הגבולות לדיון ראשוני על בחינת מעמדו המוניציפלי של נתב"ג וצדק חלוקתי לחמש הרשויות הסמוכות לו.

במהלך הדיון, הציגו ראשי הרשויות, עו"ד ליאת שוחט, ראש העיר אור יהודה, עו"ד יעלה מקליס, ראש העיר יהוד-מונוסון, עו"ד יאיר רביבו, ראש העיר לוד, מר דוד יפרח, ראש מועצה אזורית עמק לוד, ומר שמעון סוסן, ראש מועצה אזורית חבל מודיעין את הנתונים המקצועיים בדבר הפגיעה המתמשכת בערים שלהם.

כבר שנים שהרשויות סובלות רבות מסמיכותן לנתב"ג, דבר המשפיע במישרין על יכולות ההכנסה שלהן ועל אופק התפתחותן הכלכלי והחברתי. הסבל הזה בא לידי ביטוי לא רק בנזקים סביבתיים (רעש, איכות אוויר, עומסי תחבורה ועוד) אלא גם בהגבלות בניצול קרקע והגבלות בנייה לגובה. אלו, טומנים בחובם איבוד הכנסות ענק שמביא לכך שהפוטנציאל באזור כולו לא ממומש כפי שאמור היה להיות באזור כה מרכזי בארץ. בדרך זו הלכה למעשה, החלשים נשארים חלשים.

איבוד ההכנסות והנזק הכללי שנוצר מובילים לכך שבסופו של יום הרשויות נמצאות במצב שבו הן לא יכולות להעניק לתושביהן את רמת השירותים שהיו רוצות. בעייתיות נוספת שעלתה היא היכולת של הרשויות לקיים את הסכמי הגג השונים במצב זה.

שאלה מרכזית שעלתה בדיון היום הינה ההשוואה לאילת, הרצליה, שדה דוב, מחניים ועוד – מדוע בזמן ששדות אלו אינם מקבלים שירות מהרשויות הסמוכות להן, הן עדיין משלמות ארנונה? זה נכון גם לגבי הקריה למחקר גרעיני בדימונה. "נדמה שבנושא נתב"ג מישהו כאן התבלבל", מוסרים ראשי הרשויות, "הגיע הזמן להגיד די, גם לחלשים מגיע".

את הדיון פתחה עו"ד ליאת שוחט, ראש העיר אור יהודה. כאמור, אור יהודה סובלת רבות מהקרבה לנתב"ג, והדבר החריף בהרבה לאחר כניסת מדיניות "השמיים הפתוחים" של שר התחבורה, ישראל כץ. בקיץ פקדו את נתב"ג כ-18 מיליון נוסעים. מדובר בהמראה ונחיתה בכל שלוש דקות בממוצע בלילות ובסופי שבוע.

אתם יכולים לדמיין את זה? ובכן, כדי שכולם יוכלו לדמיין זאת, במהלך דבריה הושמע קול נחיתה והמראה בכל שלוש דקות, ובכך שוחט העבירה מסר ברור ומהדהד לגבי אורח החיים הבלתי נסבל של תושבי האזור כולו ותושבי השכונות הדרומיות בעירה בפרט.

עו"ד יאיר רביבו, ראש העיר לוד הציג את המאבק לתיקון העוול ההיסטורי שנגרם לעיר: "נמשיך ונדרוש צדק חלוקתי שיביא לחיזוק את העיר לוד, להגדלת המקורות העצמיים שיאפשרו לשפר את רמת השירותים עבור התושבים ולצמצום פערים".

מר שמעון סוסן, ראש המועצה האזורית חבל מודיעין: "התגייסתי לפורום חשוב מעין זה מתוך אמונה במטרות ובצדק שמגיע ל-250 אלף התושבים המתגוררים בסמוך לנתב"ג. על רשות שדות התעופה לעשות בדק בית".

יעלה מקליס, ראש העיר יהוד מונוסון: "מעבר לנזקים הסביבתיים ולפגיעה בהתפתחות הכלכלית של העיר יהוד-מונוסון, רשות שדות התעופה פוגעת במישרין ביכולת של העיר לפתח איזור תעסוקה בהיקף של 600,000 מ"ר. התעקשות נתב"ג לבנות את כביש 46 בלב ליבו של איזור זה תפגע באופן אנוש בהכנסותיה העתידיות של העיר וביכולתה לשפר את השירותים הניתנים לתושבי העיר".

מר דודי יפרח, ראש מועצה אזורית עמק לוד הציג בפני הנוכחים את השטח שנלקח מהמועצה לצורך הקמת נתב"ג ללא כל פיצוי וכן את תכניות הבינוי של הרשות ללא כל התחשבות במרחב המוניציפלי הסמוך.

פורום עוטף נתב"ג סיכם את הדיון: "הגיע הזמן כי המושג צדק חלוקתי ייצא מהשם אל הפועל. 250,000 תושבי עוטף נתב"ג צריכים לקבל פיצוי על שנים של סבל. אנו מודים לשר הפנים, אריה דרעי, ושר האוצר, משה כחלון, על העמידה האיתנה בפני הלחצים שרשות שדות התעופה ניסתה להפעיל בשבוע החולף. אנו דורשים את המגיע לתושבים שלנו אך ורק מעודפי הרווחים האדירים של רשות שדות התעופה העשירה הנהנית לבדה מעושר מוניציפאלי מבלי לשלם אגורה. אנו נמשיך להיאבק בכל הדרכים עד אשר תתבצע הלכה למעשה חלוקת רווחים צודקת מבלי לפגוע בעובדים, בתנאי השכר שלהם ובכל אפשרות פיתוח עתידית של נמל התעופה, בדיוק כמו שרש"ת עושה בנמל התעופה בתל אביב, חיפה והרצליה".